91e editie Gondelvaart Giethoorn groot succes

Na een geweldige week bomvol activiteiten voor jong en oud was het zaterdagavond tijd voor het hoogtepunt: de Gieterse Gondelvaart.

Op zaterdagmiddag om 4 uur viel de regen met bakken uit de lucht. De diverse weer- en regenradars werden op de voet gevolgd door alle gondelbouwers. Elk kwartier veranderden de voorspellingen. Gelukkig klaarde het aan het begin van de avond op. Direct daarna werd Giethoorn overspoeld met Gondelvaartbezoekers. De controleposten hadden moeite deze toestroom te verwerken, maar met dank aan ieders geduld kon elke bezoeker mét polsbandje richting de Dorpsgracht. De bezoekers stonden weer ouderwets rijendik langs de kant van de gracht. Wat fijn voor de gondelbouwers!

Elk nadeel …

Door de regen ging de Gondelvaart wel wat later van start. Dit nadeel had ook een voordeel: ook aan het begin van het parcours was het al volledig donker. Hierdoor kwamen de gondels goed tot hun recht. Voor de bezoekers betekende het een lange wachttijd. Maar hun geduld werd beloond door het hoge niveau van de gondels. De bouwgroepen hadden alles uit de kast getrokken om het publiek te vermaken of te verwonderen. Ook dit jaar viel op hoe gevarieerd er gebouwd wordt; sommige gondels stil en sprookjesachtig, andere met veel muziek en feestende figuranten.

Uitgelicht

Speciale aandacht voor de bijdrage van bouwgroep LaMa met hun eerbetoon aan Bert Haanstra’s Fanfare, in het 65e jubileumjaar van de film. Zij gaven enkele markante scènes uit de film weer op verschillende vaartuigen, waaronder een trouwpunter met een prachtig bruidspaar en een bok met een échte fanfare die de muziek uit de film live speelde. Een gondelvaart binnen de Gondelvaart! En er waren drie nieuwkomers (Keet de Kolde Kletser, ‘t Tippie van Zuudende en jeugdgroep Kwajongens uut Giethoorn), zij lieten met hun opvallende gondels zien een belofte voor de toekomst te zijn.

Uitslag 2023

Winnaar dit jaar was bouwgroep Buren Binnenpad met hun prachtig afgewerkte gondel Jules Verne. Zij namen daarmee de fakkel over van bouwgroep De Waterlanders, die al acht keer de eerste prijs in de wacht sleepte. Tweede werd bouwgroep MVK met hun griezelige gondel Mystic Return en een mooie derde plek was voor bouwgroep Wond’r met hun wonderlijke gondel KipTok, waarbij het publiek ogen tekort kwam.

Bij de jeugdgondels sleepten de Stoezebolten de eerste prijs in de wacht, gevolgd door de Kwajongens uut Giethoorn. Het enthousiasme van beide jeugdige bouwgroepen straalde er vanaf. Zelfs nog om 1 uur ’s nachts, toen ze in een volle feesttent op het podium werden geroepen voor de uitslag. De Stoezebolten gingen er ook vandoor met de Publieksprijs.

Even daarvoor werd de uitslag van Toet’n en Bloaz’n, de competitie van dweilorkestjes, bekendgemaakt. Van de vier sfeermakers was dweilorkest De Knolletrekkers uit Zwolle de winnaar.

De volledige uitslag van de Gondelvaart, de jeugd-Gondelvaart en Toet’n en Bloaz’n staat op onze website: www.gondelvaartgiethoorn.nl. Hier staan ook beelden van deze fraaie editie van de Gondelvaart Giethoorn.

Een prachtige week

Het bestuur kijkt terug op een prachtige week. Vier avonden feest en een top-editie van de Gondelvaart. In Giethoorn is de verbondenheid duidelijk nog steeds groot. De ontelbare vrijwilligers - voor en achter de schermen - die hebben bijgedragen aan het succes van de feestweek en de Gondelvaart verdienen dan ook alle waardering!

Comments are closed.