Bouwgroepen

Bouwgroep Hylkemaweg

Sinds 1985 zijn wij, de gondelbouwers van de Ds. T.O. Hylkemaweg, actief. Onze groep bouwt het langst mee aan de gondelvaart. De groep bestaat uit enthousiaste bouwers met ieder zijn of haar eigen kwaliteiten. Meer dan 35 gondels zijn er in die vele jaren, met wisselend succes in de prijzen, gebouwd. Onder andere de bijzondere manier van verlichten en de hoogte opzoeken zijn specialiteiten van onze groep.

We worden financieel gesteund door de bedrijven en bewoners van de Hylkemaweg. Jaarlijks meedoen aan de gondelvaart is eigenlijk geen discussie, de gondelvaart hoort bij Giethoorn. Om deze traditie voort te zetten is deelnemen het allerbelangrijkst. Als groep sluiten we ons hierbij elk jaar graag aan. Naast deelnemen is bouwen ook een mooi sociaal gebeuren en dat is goed voor het onderlinge samenhorigheidsgevoel. En: als bouwer kijk je echt anders naar de gondelvaart dan de mensen die langs de gracht staan. Je voelt die gezonde spanning: ‘daar komt onze gondel’.

Tijdens de nieuwjaarsborrel bedenken we wat we gaan maken; gelukkig is dat nog steeds een vrije keuze. In mei starten we met de bouw. Het laswerk doen we als eerste, daarna brengen we de verlichting aan en kleden we de gondel verder aan. Uiteraard loopt de stress op in de laatste weken, dan bouwen we zelfs meerdere avonden per week. Zal het ons dit jaar weer lukken om op de 12 m² die we ter beschikking hebben en een maximale hoogte van 1,75 meter een creatieve gondel te bouwen?

Bouwgroep De Baggerharkers

Gondelbouwgroep De Baggerharkers is een bouwgroep met een rijke, lange historie. Wij zijn in 1990 begonnen als gondelbouwgroep d’Olde Smidse-Schreur. De groep bestaat uit negen gedreven bouwers; sommigen bouwen al mee vanaf het begin.
 
Gondelbouwen zit in ons DNA en we geven dit ook graag door aan de volgende generatie. Niet voor niets bouwen onze kinderen fanatiek mee! Het is vooral heel leuk om met elkaar iets moois te maken en dat door de grachten te laten
varen op de laatste zaterdag in augustus. Meedoen is belangrijker dan winnen, want de gondeltraditie mag zeker niet verloren gaan.
 
Iedereen kan en mag mee doen. Je bent van harte welkom om te komen kijken op onze bouwlocatie aan het kanaal.

Bouwgroep Zomerzotheid

Wij zijn op onze vaste bouwlocatie begonnen met het meebouwen aan de school- en jeugdgondels. Daarna zijn we gezamenlijk doorgegaan met onze eigen bouwgroep Een Zomerzotheid. Wij zijn een gezellige groep gondelbouwers die er plezier in heeft om ieder jaar weer een mooie creatie mee te laten varen in de gondelvaart.

Ons streven is om low budget te bouwen. Dat lukt ieder jaar prima, mede door heel veel te bewaren, hergebruiken en recyclen. Ieder draagt zijn of haar steentje bij, van creatieve ideeën tot hele bouwwerken en van technische snufjes tot culinaire catering. We hopen dat het weer ons dit jaar goedgezind is in de laatste week van augustus. Misschien kunnen we wel genieten van zomerse temperaturen. 

Ons motto is: gondelbouwen doe je samen!

Bouwgroep Buren Binnenpad

Wij zijn Buren Binnenpad en bouwen al gondels sinds 1993! Net als varen en genieten van ons mooie dorp, hoort gondelbouwen er in de zomermaanden gewoon bij. Gezelligheid voert bij ons de boventoon en wie mee wil bouwen, kan aanschuiven.

Al een aantal jaren bouwen we in de hooischuur, verscholen achter Binnenpad 44, per auto en per boot bereikbaar. We willen hier graag de eigenaren van deze prachtige bouwlocatie bedanken.

Onze Steampunkpunter won in 2022 de derde prijs én de Bouwersprijs en vorig jaar werden we zelfs eerste met Jules Verne! Een kroon op ons werk. Kunnen we dat dit jaar evenaren? Wij gaan in ieder geval ons stinkende best doen met de bouw van ons meesterwerk van Leonardo da Vinci.

Piratenkoor De Waterlanders

Al sinds 1996 zijn wij druk doende om elk jaar eind augustus een gondel in de vaart te brengen. Al acht keer wonnen wij een eerste prijs, de laatste keer in 2022. Natuurlijk is het leuk om hoog in de ranglijst te eindigen, maar dit is niet onze drijfveer om ieder jaar weer maanden bezig te zijn voor dit schitterende evenement.

Wij piraten zijn vrije jongens (en één dame) en bouwen niet volgens tekening maar voor de vuist weg, of zoals wij dit noemen volgens de stapelmethode.

Dat geeft ons altijd de mogelijkheid om tijdens de bouw het plan te wijzigen. Zo ziet het uiteindelijke resultaat er soms iets anders uit dan het originele idee. We bouwen veel met gebruikt materiaal, om de kosten laag te houden. En past het niet? Dan máken we het passend!

Wat gondelbouwen zo leuk maakt? De lol, de gezelligheid, het meedoen. De bouwavonden: ontspannen knutselen, schilderen, meezingen met de radio en lekker ouwehoeren met elkaar. Zoals onze dame altijd zegt: “We hebben een gouden team!”

Bouwgroep LaMa

Hallo, wij zijn Lambert en Marije, vader en dochter. Vroeger bouwden we jaarlijks mee met de gondel van (toen nog) de Noorderschool. We vonden het toen allebei al ontzettend leuk om mee te varen met de gondelvaart!

Nadat Marije de basisschool verliet, bleef het bouwen en meevaren kriebelen en hebben we met de gondel Grease meegevaren, dit was zo’n succes dat we niet lang twijfelden toen het bestuur ons vroeg om dit jaar weer mee te varen. Ook de gondel van dit jaar is gebaseerd op een film. Het is natuurlijk niet weer Fanfare, maar … een Disney-film die veel inwoners van Giethoorn waarschijnlijk wel gezien hebben!

't Tippie van Zuudende

Bouwgroep ’t Tippie van Zuudende doet dit jaar voor de tweede keer mee. De bouwers wonen allemaal in het uiterste stukje (’t tippie) van Giethoorn-Zuid (Zuudende). Tijdens een feestje vorig jaar is besloten om voor de gezelligheid en de saamhorigheid van de buurt een gondel te gaan bouwen. En gezellig is het zeker!

Ook vinden we het belangrijk dat de gondelvaart voldoende gondels heeft en dat deze traditie niet verloren gaat. We bouwen vanaf half april één avond per week, maar hoe dichterbij de datum van de gondelvaart komt, hoe vaker het wordt … We doen ook dit jaar weer ons best om er wat moois van te maken, maar ons motto is: ‘meedoen is belangrijker dan winnen’.

Bouwgroep OBS De Punter

Op de Gondelvaart kan een gondel van de school niet ontbreken. Na een tijdje afwezigheid sloegen ouders van de toenmalige Zuiderbasisschool de handen dan ook ineen. Sinds de fusie van de Zuiderbasis- en de Noorderschool zijn we samen bouwgroep OBS de Punter!

Met de schoolgondel groeien Gieterse kinderen op met deze prachtige traditie. Alle kinderen steken tijdens het schooljaar de handen uit de mouwen om er iets moois van te maken, maar het werk van de OpMaat-klas voor de specialisten van juf Mathilde mag niet onvermeld blijven.

Dat alles komt allemaal samen op het erf van d’Olde Smidse aan de Beulakerweg, de pleisterplaats van de bouwers. Naast dat er op lange warme zomeravonden knoeperdhard gewerkt wordt voor een zo goed mogelijk resultaat, is de gezelligheid nooit ver weg. Wat wil je ook, met een gastheer als Dirk-Jan Bons!

De finishing touch gebeurt in de vakantieweken bij punterwerf Schreur.

Bouwgroep Wond'r

Twee jaar geleden bracht bouwgroep Wond’r zijn eerste gondel in de gracht onder deze naam. Maar dit was niet de eerste gondel die we maakten met deze bouwgroep. Al jaren bouwden we de gondel voor de toenmalige Noorderschool.

Toen de meeste van onze kinderen de basisschool verlaten hadden en Giethoorn één school kreeg in plaats van twee, was bouwen voor de Noorderschool niet meer aan de orde. Maar wij vonden het gondelbouwen nog steeds erg leuk en gezellig. En daaruit is bouwgroep Wond’r ontstaan.

‘Waarom Wond’r?’, horen we jullie denken. Daarover kunnen we veel vertellen, maar het komt erop neer dat onze creaties Wond’rlijk zijn en we het iedere laatste zaterdag van augustus een Wond’r vinden dat onze gondel toch weer mooi door de gracht vaart.

Bouwgroep Met Vereende Kracht

Onze gondelbouwgroep bestaat uit een kleine club vrouwen, aangevuld met een aantal handige mannen die ons helpen met zaken waar wij geen verstand van hebben 😉

Sinds 2017 organiseert MVK de Gieterse Halloween Spooktocht en hiervoor maken we zelf griezel-attributen. Zonde om deze maar één keer te gebruiken. Deze verwerken we nu in een gondel met een griezelig thema.

Ons gondeldebuut in 2022 was met Spider Forest (4e) en vorig jaar waren we totaal verrast met een fantastische 2e plek … meer dan 200 punten voor onze Mystic Return, die mede door de vertraagde start prachtig weerspiegelde in het donkere water. Dat moment samen in de feesttent als de voorzitter op het podium de uitslag voorleest en er nog maar twee gondels niet genoemd zijn … knettertje spannend! Samen met het publiek langs de kant, de saamhorigheid aan de Maaiensteeg maar ook de gezellige Pikanto-bouwers-avond: supermomenten als gondelbouwer … en dat gevoel gunnen we iedereen in het dorp!

Dankzij het prijzen- en puntengeld van 2023 hebben we een extra mooi startbedrag in dit derde bouwjaar. We lenen ook dit jaar een ponton van Vereniging Gondelvaart Giethoorn … dat = top!

Na de start in de knutselschuur aan de Hylkemaweg, zijn we eind juni weer naar onze afbouwplek bij de familie Kollen aan het Binnenpad gegaan: een heel fijne plek om onze ideeën ‘tot leven’ te brengen. Een creatief proces dat vele gezellige bouwavonden oplevert en ja … soms ook problemen en gondelstress. Maar dan is er altijd die geruststellende zin: ‘het komt goed’!

Ons motto blijft ‘meedoen = veel belangrijker dan winnen’ want onze Gieterse Gondelvaart mag niet verloren gaan.

En ja, je kan een gondel bouwen binnen het budget van het start-, prijzen- en puntengeld dat de VGG beschikbaar stelt. En ja, je kan gewoon op zomervakantie. En ja, je kan gewoon de gondelvaart kijken. En [t]ja … waarom zeg jij eigenlijk geen JA tegen de leukste hobby van ons dorp ♥.

Een kijkje nemen bij onze gondelbouwgroep? Jullie zijn altijd welkom op een bouwersavond @Binnenpad 88 … dan laten we graag zien dat iedereen gondel kan bouwen!

Bouwgroep Leiding Kindereiland

Voor veel bewoners uit Giethoorn is Kindereiland een bekend fenomeen. Elke zomer gaan we op kamp met de Gieterse jeugd. Tijdens deze kampen voor verschillende leeftijdsgroepen ondernemen we leuke activiteiten met de kinderen.

Ondertussen is de groep Leiding Kindereiland uitgegroeid tot een grote vriendengroep, die het leuk vindt om dingen met elkaar te ondernemen. In het verleden heeft Kindereiland Giethoorn meegedaan met een jeugdgondel, maar dit jaar bouwen we met de leiding voor het eerst een hoofdgondel!

De groep die helpt met bouwen bestaat uit ongeveer vijftien personen vanuit de Leiding Kindereiland. We zijn van plan er een mooie gondel van te maken, en zeker ook om het met elkaar erg gezellig te hebben tijdens het bouwen!

Bouwgroep Keet de Kolde Kletser

Wij zijn gondelbouwgroep “Keet de Kolde Kletser”. Dit jaar wordt ons eerste jaar dat we mee gaan doen met de gondelvaart. We roepen al een paar jaar naar elkaar; “Ja, volgend jaar doen we echt mee”. En nu is het dan eindelijk zover! We maken met trots gondel “Costa del beulaker”.

Dit idee is gekomen na ons laatst georganiseerde “Cocktail party” feest in onze keet. Hier zitten we geregeld met elkaar een drankje te drinken en een spelletje te spelen. En zo hebben we een gezellige gezamenlijke plek om bij elkaar te komen.

We kijken ernaar uit om jullie onze gondel te laten zien. Voor ons is meedoen belangrijker dan winnen! We doen het voor de gezelligheid en om de traditie in stand te houden. We hopen jullie te zien!

Bouwgroep (jeugd) De Stoezebolten

Wij zijn Melle en Tom van bouwgroep De Stoezebolten. Wij zijn allebei 10 jaar en zijn ook al tien jaar beste vrienden. Tijdens de gondelvaart in 2019 hebben we voor het eerst meegedaan en dit jaar bouwen we onze vierde gondel. Het meest trots zijn we op de Publieksprijs die we kregen voor onze Smurfengondel in 2023.

We timmeren, zagen, knutselen en schilderen aan onze gondel in de schuur bij BIJL Dienstverlening. Onze mama’s zorgen voor de materialen en geven tips bij het bouwen. Voor de verlichting krijgen we hulp van onze papa’s.

O ja, en voor wie het niet weet: ‘Stoezebolten’ zijn lisdodden, maar dan in het Gieters. Stoezebolten staan in heel Giethoorn langs de waterkant. Wij vonden dat wel een stoere naam.

Bouwgroep Kiek an moii mann

Wij zijn bouwgroep Kiek an moii mann, en wij doen dit jaar voor het eerst mee. Een paar jongens uit onze groep hebben al bouwervaring en hebben ons meegesleept in hun enthousiasme om deze traditie voort te zetten. Onze bouwgroep is vernoemd naar onze keet, en omdat we deze kreet vaak gebruiken vonden we de naam wel toepasselijk.

Omdat we dit jaar voor het eerst meedoen, was het wel lastig om keuzes te maken: welk materiaal gebruiken we, wat moet er op de gondel komen en hoe? Het leek ons een leuk idee om iets te maken dat we allemaal leuk vinden. Dat werd een piratenzender, omdat we veel piratenmuziek luisteren.

Ons motto is: dé manier om te starten is: stoppen met praten en starten met doen!