Bouwgroepen

Bouwgroepen Hoofdgondels

Dit jaar vroegen we alle bouwers om hun eigen stukje te schrijven voor het Gondelvaartmagazine. Nou dat hebben we geweten! Heel leuk om jullie enthousiaste berichten te mogen lezen. Wij zijn dan ook bijzonder trots op jullie! Hieronder de versies zoals jullie schreven. Wij wensen jullie veel succes!


Bouwgroep Hylkemaweg

"Sinds 1985 zijn wij, de gondelbouwers van de Ds. T.O. Hylkemaweg, actief met het gondel bouwen. Onze groep bouwt het langst mee aan de gondelvaart. De groep bestaat uit 12 tal enthousiaste bouwers met ieder zijn of haar eigen kwaliteiten. Ook mogen wij ons gelukkig prijzen met de aanwas van jongere bouwers. Meer dan 30 gondels zijn er in die vele jaren, met wisselend succes in de prijzen, gebouwd. De laatste jaren behoren we zelfs tot de top 3. Onder andere de bijzondere manier van verlichten is een van de hoogstandjes van de groep. In 2016 sleepten we met de gondel 'Draak' de eerste prijs in de wacht en in 2017 met de gondel ‘Monstervis’ de tweede prijs.
We worden financieel gesteund door de bedrijven en bewoners aan de Ds. T.O. Hylkemaweg. Het jaarlijks deelnemen aan de gondelvaart is eigenlijk geen discussie, de gondelvaart hoort bij Giethoorn. Om deze traditie voort te zetten is deelnemen het allerbelangrijkst. Als groep sluiten we ons jaarlijks hierbij graag aan. Naast het deelnemen is het bouwen ook een mooi sociaal gebeuren en is goed voor het samenhorigheidsgevoel in de buurt. Het passief kijken naar de gondelvaart op zaterdagavond staat in het niets als je als bouwer er naar kijkt en toch een gezonde spanning voelt van ‘daar komt onze gondel aan’.
In het voorjaar wordt het idee bedacht, wat gelukkig nog steeds vrij van keuze is. In mei start de bouw met 1 x per week op donderdagavond. Het laswerk wordt als eerste gedaan, waarna de verlichting aangebracht wordt en verdere aankleding plaats vindt. Wij maken gebruik van indirecte LED verlichting die weggewerkt wordt achter stoffen of kunststofmateriaal. Het bijzonder kleurrijke effect doet de rest en betaalt zich uit in eerste, tweede en derde prijzen. Uiteraard loopt de stress op de laatste weken en bouwen we zelfs meerdere avonden per week.
Dit jaar gooien we het over een andere boeg. Geïnspireerd door Jeff Wayne’s muziek en bijhorende tekeningen op de hoes van de LP uit “War of the Worlds” proberen we de sfeer van een aanval van buitenaardse wezens met hun alles vernietigende machines op alles wat zich op planeet aarde beweegt uit te beelden. Wayne heeft deze muzikale versie gemaakt op de science fiction novelle van H.G. Wells uit eind 19de eeuw. Zal ons dit lukken op de 12 m² die we ter beschikking hebben?"


Bouwgroep  Noorderschool

"De Bouwgroep Noorderschool bestaat uit een groepje ouders van kinderen van de Noorderschool. Op school verzinnen de kinderen van de bovenbouw in groepjes of alleen een onderwerp voor de schoolgondel. Al deze ideeën worden gebundeld en 2 van de ontwerpen gaan mee in de verkiezing. Op school stemmen de kinderen dan op het ontwerp wat hun het meest aanspreekt en dit idee mogen de ouders van de gondel commissie uit gaan werken. Gelukkig krijgt deze commissie veel hulp van ouders ,leraren en andere betrokkenen uit de buurt. Vorig jaar was de gondel een groot succes, hij kreeg de tweede prijs! En wat voor de bouwende ouders nog leuker was is dat ze de gondelbouwersprijs kregen, deze prijs kun je krijgen doordat alle bouwgroepen elkaar punten geven, en vorig jaar werd dat de Noorderschool. Ook dit jaar hebben de kinderen gestemd, en de ouders en kinderen zijn druk bezig om er weer wat moois van te maken."

Bouwgroep Zomerzotheid

"Cissy van Marxveldt, schreef een boek onder deze titel. Het speelt zich af in 1923 en gaat over een zomers verblijf op het platteland en hoe de hoofdpersonen deze zomer doorbrengen. Wij verblijven in Giethoorn in de kapschuur en besteden onze zomervakantie aan de gondelbouwerij, daarvoor moet je wel een beetje “zot” zijn.
Nadat in eerste instantie vaak mee werd gebouwd aan de schoolgondel, jeugdgondel of in het verleden met een buurt, is de groep spontaan ontstaan. De ruimte is voorhanden en de klik was er.
We hebben de luxe om binnen te bouwen en doen dit met inmiddels, vier gezinnen (Duinkerken, Koppers, Bijl en Boers). Als de jeugd zin en tijd heeft, dan helpen ze mee. We bouwen al een aantal jaren, maar hebben ook wel eens overgeslagen. Toch voelt dat dan kaal en heb je minder feeling bij het hele feest. Dus in 2018 gaan we ook weer mee in de “vaart der gondelen”. Het fijne is, dat als je tijd hebt, je gewoon aan de slag kunt gaan in de schuur, maar we spreken ook vaste tijden af, zodat we er allemaal zijn . Uitgangspunt is wel dat we budget bouwers zijn, we hergebruiken veel en we zijn altijd op zoek naar goedkope materialen. We proberen zo creatief mogelijk te zijn en soms lukt het niet, dan doen we het opnieuw. Wat door de kijkers soms nog wel onderschat wordt, is dat je niet helemaal los kan gaan in grootte, je moet rekening houden met de brughoogten en de bochten. Dus niet te hoog en niet te lang, kortom, het is een uitdaging, die met veel plezier wordt aangegaan, onder het genot van koffie, koek en andere natte versnaperingen.
Traditie is ook, de tewaterlating op zaterdagmiddag, onder deskundige leiding van de “hele” familie Bakker en Smit. Eerst een hapje en een drankje, nog even toeristen bekijken in de gracht en dan de gondel de gracht in (zelfs als we niet mee doen, dan komen ze nogJ). Op deze zaterdag eten we met z’n allen en als de eerste kijkers binnen druppelen dan gaan een aantal van ons naar de start voor de laatste puntjes op de “i” en de verlichting en kan het feest beginnen. De bouwlocatie heeft ook een pracht terras aan de route en de laatste jaren zitten er gemiddeld 40 toeschouwers (lid of betalende bezoeker) in de tuin. Daarna met z’n allen naar de tent, tot in de vroege uurtjes.
Dit jaar gaan we voor “Rupsje Nooitgenoeg”, we hopen dat de kijkers er net zo veel plezier aan zullen beleven, als wij in het voortraject."

Bouwgroep De Baggerharkers

"Even voorstellen: Gondelbouwgroep “de Baggerharkers”. Een gondelbouwgroep met een rijke historie, in 1992 zijn we begonnen als bouwgroep d’Olde Smidse. Onze groep bestaat uit 13 mannen en vrouwen waarvan sommige al vanaf het eerste uur bouwen. Het gondelbouwen zit ons in de genen, we zijn er mee geboren en geven het door aan de volgende generatie. Een aantal van onze kinderen bouwen ook al gondel!
We hebben zelfs een aantal ‘niet-Gietersen’ onder onze bouwers. Iedereen kan en mag meedoen! Het is voornamelijk heel leuk om met een groep mensen iets moois door de gracht te laten varen op de laatste zaterdag in augustus. Vorig jaar hebben we met onze gondel “De oude speelgoeddoos” de eerste prijs gewonnen.
Dit jaar proberen we onze titel te verdedigen met ‘Elias, de kleine reddingsboot’. Deze gondel is gebaseerd op de gelijknamige TV-serie. Elias is een vrolijk en dapper reddingsbootje dat allerlei avonturen beleeft in de Noorse fjorden.
Maar meedoen vinden we belangrijker dan winnen, deze gondel-traditie mag wat ons betreft zeker niet verloren gaan!"

Bouwgroep BurenBinnenpad

"Wij zijn Buren Binnenpad is vooral een hele gezellige bouwgroep, die als sinds 1993 bouwt! In januari komen we vaak al bij elkaar (nieuwjaarsborrel) bij onze hoofdponsor Grandcafé Fanfare om te brainstormen over het onderwerp. Onder het genot van ontstaan wilde ideeën, bijzondere onderwerpen en prachtige ontwerpen. En die avond wordt dan ook vaak onze gondel geboren!
Buren Binnenpad heeft heel wat mooie prijzen in ontvangst mogen nemen, waarbij de derde en vierde plaats favoriet werd in de loop der jaren. Ooit mochten wij de felbegeerde wisseltrofee in ontvangst nemen. Ons hoogtepunt was in het jaar 2015 met de gondel 'De Baggerkoning'. Een kroon op onze ideeën én werk!
De groep bestaat uit zo'n tien bouwers en starten in mei om ons vlot weer representabel te maken. Elke week komen we bij elkaar op de Skoelhof in d' Olde Skure van Jan de Palingboer en worden de ideeën uitgewerkt tot een plan om aan de slag te kunnen. Er wordt elke week veel geboomd en bijgeschaafd om uiteindelijk tot een resultaat te komen, waar we allemaal blij mee zijn. Het blijft natuurlijk geven en nemen.
De bouwers zijn van diverse pluimage; zo beschikken we over een timmerman, een electriciën, een financiële man, leiders, creatieve geesten, handige jongens maar vooral harde werkers. Er loopt zelfs een art director rond! Gezelligheid voert de boventoon bij Buren Binnenpad, dus een glaasje op zijn tijd hoort er zeker bij ons bij. Ook heeft het gondelbouwen de saamhorigheid in onze buurt zeker versterkt. Daarnaast blijf je ook een beetje bij met de dorpsroddels.
Naast onze hoofdsponsor - Grandcafé Fanfare - kennen we vele sponsoren van groot tot klein. Wij lobbyen elk jaar op onze Buurtbarbecue of onze buren een bijdrage willen doneren aan onze gondel. Daarnaast gaan we ook 't pad nog even op om bij ieder huis even aan te bellen. Zo halen we elk jaar een prachtig bedrag op, die we in zijn geheel investeren in de gondel van dat jaar. Langs deze weg willen we dan ook al onze sponsoren bedanken voor hun jaarlijkse giften!
Gondelbouwen is voor ons een prachtige traditie, die wij heel graag in ere willen houden met onze buurt. Wie mee wil bouwen, kan aanschuiven. Wie een kijkje wil komen nemen, is welkom op de donderdagavond vanaf 19.00 uur. Wij bouwen gondel!"
Groeten van Buren Binnenpad (kerk tot langesteeg)

Bouwgroep Piratenkoor de Waterlanders.

"Al sinds 1996 zijn wij piraten druk doende om eind augustus een gondel in de vaart te brengen. Zes keer wonnen wij een 1e prijs, 5 keer een 2e, 6 keer een 3e enz enz. Natuurlijk is het leuk om hoog in de ranglijst te eindigen, maar dit is niet wat de Waterlanders drijft om ieder jaar weer maanden bezig te zijn voor dit evenement. Maar wat is er dan wèl zo leuk aan gondelbouwen? Voor onze groep is dat vooral de lol en gezelligheid. Eerst tijdens de brainstormavond waar de ideeën op tafel komen. Daarna tijdens de bouwavonden, het met elkaar bezig zijn. Ontspannen knutselen, meezingen met de radio en lekker ouwehoeren met elkaar. Onze groep bouwt veel met gebruikt materiaal om de kosten zo laag mogelijk te houden, creatief materiaal verzamelen dus. Past het niet? Dan maken we het toch gewoon passend. Problemen zijn er om opgelost te worden. Wij piraten zijn vrije jongens (met 1 dame) en bouwen niet volgens tekening maar voor de vuist weg en dat geeft ons altijd de mogelijkheid om tijdens de bouw het plan te wijzigen.
Zeker niet onbelangrijk voor onze groep is het gezellig om de tafel zitten, koffiedrinken in de ‘pauze’ en aan het eind van de avond met z’n allen een biertje pakken. Uiteraard passeren dan weer de vele verhalen over de bijzondere dingen die we door de jaren met elkaar beleefd hebben. En gelooft u ons, dat is heel wat! We zouden er een leuke cabaretvoorstelling over kunnen maken!
Eigenlijk kunnen wij ons helemaal geen zomer zonder gondelbouwen voorstellen. De gezelligheid, de hectiek op de dag van de gondelvaart en dan...het moment suprême…De Gondelvaart! Genieten van de avond, genieten van het publiek…dat is waar we het voor doen!!!
Als gondelbouwgroep kun je je niet voorstellen dat er niet meer mensen zijn die een gondel willen bouwen, het is zò leuk. We moeten met elkaar proberen dit cultureel erfgoed in stand te houden en door te geven aan de jeugd zodat het publiek nog jaren kan genieten van dit sprookjesachtige evenement in ons prachtige dorp. Laat de Gondelvaart Giethoorn varen! Aan de Waterlanders zal het zeker niet liggen!"


Bouwgroep Op 't Leste Moment

Er werd getagd en op 9 juni zaten we dan op verjaardag bij een van ons en – mede door de alcoholische versnaperingen – werd het enthousiasme per halfuur uur groter. Er is toen een klein groepje ontstaan dat de uitdaging aandurfde een gondel te bouwen. Er moest natuurlijk nog van alles komen, zoals een vlot en een ruimte om te bouwen. Dat viel nog niet mee! We wonen namelijk allemaal buiten Giethoorn, maar in de groep zitten wel enkele oudGietersen die het belangrijk vinden dat de gondelvaart doorgaat. Via wat oude contacten in het dorp is het gelukt om bouwruimte te vinden en ook een vlot. We konden beginnen! Op het laatste nippertje hebben we ons ingeschreven en toen was het bouwen geblazen! Het onderwerp van onze gondel is een spreekwoord met een wat cynische kwinkslag. We willen niet te veel verklappen, maar we vragen ons af of spreekwoorden in onze multiculturele samenleving überhaupt nog worden begrepen … ‘Wij spelen dit jaar onder 1 hoedje’ We zijn een kleine bouwgroep, maar gaan enorm ons best doen om iets moois in de vaart te ‘gooien’. Wie weet bevalt ons dit wel en gaan we dit vaker doen!


Bouwgroep Zuiderbasisschool

Hallo allemaal ... OUD PAPIER hier ! De leerlingen en de ouders van Zuiderschool brengen dit jaar ook weer een gondel in de vaart. We vinden het belangrijk dat deze mooie traditie in Giethoorn blijft bestaan. Alle kinderen van groep 0 tot en met groep 8 hebben gegondelknutseld op school met jawél … OUD PAPIER! Ook meteen het goede voorbeeld qua recyclen …Wat zijn de kinderen toch enthousiast als ze een gpndelopdracht in de klas mogen uitvoeren. Opperste concentratie van groot tot klein, wetende dat hun gondelknutsel te zien is op de schoolgondel als ze zelf langs de gracht zitten om de Gieterse gondelvaart te bekijken op de laatste zaterdag van augustus Ook zijn wij als school heel blij dat wij het oud papier in het dorp mogen ophalen, want het zorgt voor een mooi spaarpotje om samen met de kinderen leuke extra’s te kunnen doen gedurende het schooljaar OUD PAPIER … onze school vaart er wél bij! We hopen dat we dit nog heel lang mogen blijven doen maar de laatste jaren moeten we steeds vaker om tafel met de gemeente en het inzamelbedrijf om dit te kunnen realiseren, dus bij deze nogmaals … OUD PAPIER hier ! Komen jullie allemaal kijken naar onze mooie Gondelvaart? Groetjes van alle leerlingen en de ouders van Zuiderbasisschool Giethoorn


Bouwgroep Van alles wat

Voor de naam is gekozen, omdat sommige bouwers uit Hollandscheveld en omstreken komen. Initiatiefnemer Henri Klaver komt van oorsprong uit Giethoorn. “Ik heb er 47 jaar gewoond en heb vaak aan gondels meegebouwd. Sinds ik met mijn vrouw in Hollandscheveld woon, is het er eigenlijk nooit meer van gekomen. Toen ik op Facebook het bericht las dat er nog gondels bij konden, dacht ik: dit is het moment, ik doe weer mee! Ik heb even gebeld met Hilbert Bakker en zijn vrouw Janneke. Die werden enthousiast en zeiden spontaan ‘wij doen ook mee’; en ook hun twee dochters zagen het wel zitten. Toen hebben we nog wat mensen uit omgeving Hollandscheveld gevraagd om mee te doen. Het clubje is toen aangevuld met Harry en Jacqueline en moeder en dochter Ada en Patricia, echte Drenten! De titel van onze boot is De Parade. Eigenlijk hoort er nog een woord bij, maar dat blijft nog even een verrassing. Wij vinden het prachtig om mee te doen. Het gaat ons er niet om een prijs te behalen, meedoen is gewoon altijd al supermooi!”


Bouwgroep Peuteropvang De Wip Wap

Hoi! Wij zijn de gondelbouwgroep van peuteropvang Wip Wap. De ouders van de kinderen bij ons op de groep kwamen met het idee om een gondel te bouwen en mee te doen aan de Gondelvaart in Giethoorn. Na kort vergaderen waren we allemaal enthousiast en zijn we ons idee gaan uitwerken. Dit heeft geresulteerd in veel plezier, een beetje commercie en weer een extra gondel in de gracht! Wij hebben er zin in, u toch ook?! Tot ziens op zaterdag 31 augustus! Peuteropvang Wip Wap, ouders en peuters.


Bouwgroep Last Minute

"Wij zijn Gondelbouw groep 'Last Minute'. In 2015 werden wij als vriendengroep eind mei benaderd door de gondelvaart vereninging of we niet een gondel wilden gaan bouwen. ´Voor volgend jaar? Ja dat moet wel lukken, dit jaar dat is wel erg last minute!´ Toch besluiten we ervoor te gaan, eind augustus zal onze eerste gondel meevaren in de gondelvaart. Door dit late besluit vonden we de naam 'Last Minute' toepasselijk voor onze bouwgroep. Onze bouwgroep bestaat uit 11 vrienden en collega's uit Giethoorn en Steenwijk.
In ons eerste bouwjaar hebben we gekozen voor een animatiefilm welke in die zomer uitkwam. Dit bleek een succes, het sprak aan bij jong en oud. Dit motiveerde ons om door te gaan en jaarlijks te kiezen voor een actuele animatie film. Daarnaast zijn de resultaten uit voorgaande jaren motiverend, net als de gezelligheid tijdens het bouwen en het enthousiasme van het publiek. Ook zorgt het 'hebben van je eigen gondel' voor spanning tijdens de gondelvaart wat het nóg leuker maakt om ernaar te kijken. Is onze gondel namelijk wel echt zoals we gehoopt hebben, hebben we over kunnen brengen wat we wilden, hoe reageert het publiek op de kant en hoe worden we beoordeeld door de jury?
Jammer genoeg heeft het bouwen van een gondel ook minder mooie kanten. Zo is het bijvoorbeeld lastig om iedereen op één vaste avond wekelijks bij elkaar te krijgen. Hierdoor is het lastig om een goede planning te maken en te hanteren. Dit zorgt ervoor dat we vast ook dit jaar de laatste weken weer last minute 'gondelstress' hebben.
Deze enkele nadelen wegen gelukkig niet op tegen de leuke en mooie kanten van het gondelbouwen en dus ook dit jaar weer een pakkende animatiefilm op onze gondel. We hopen jullie op de laatste zaterdag van augustus weer te mogen verrassen."