IMMATERIEEL CULTUREEL ERFGOED

Gieterse Gondelvaart op lijst van immaterieel cultureel erfgoed. 88 jarige krijgt de erkenning die ze verdient! Trots zijn wij dan ook op onze jaarlijkse Gondelvaart!

GIETERSE GONDELVAART OP LIJST VAN IMMATERIEEL CULTUREEL ERFGOED

88 JARIGE KRIJGT DE ERKENNING DIE ZE VERDIENT

88 jaar na, de beschreven, eerste gondelvaart in het waterrijke dorp Giethoorn in Noordwest Overijssel is de onderkenning een feit, ook al noemen we het zelf een erkenning. We mogen zeggen dat we een traditie hebben opgebouwd in het dorp waarmee we vriend en vijand verrassen. De gondelvaart van Giethoorn heeft dan wel niet die hoge imposante gondels die elders in ons land varen, dat is wel de reden van creatief bezig zijn met de ruimte die je wel hebt. De Gieterse Gondelvaart is dan ook een combinatie van de kunstzinnige allegorische gondels, de bruggen, de tuinen, de boerderijen kortom het complete plaatje maakt het uniek.

Bij die andere gondelvaarten in ons land horen uiteraard ook die twee prachtige gondelvaarten van de buurdorpen in onze gemeente Steenwijkerland. De gondelvaart in Giethoorn is een allegorische gondelvaart, op één of andere manier is het werken met bloemen hier nooit van de grond gekomen. Vreemd misschien omdat de gemeente Steenwijkerland wel twee corso’s kent van wereldklasse.

Waar is nu speciaal op gelet bij de erkenning; heel belangrijk werd gevonden de saamhorigheid die dit met zich meebrengt en vooral de inspanningen om de jeugd te betrekken bij deze gondelvaart. Wat ook belangrijk was voor de toekenning, is dat we blijven vernieuwen, tijden veranderen dus ook de manier waarop je tradities laat voortbestaan. Je moet blijvend naar de toekomst kijken, wat moet je doen om het voortbestaan te kunnen garanderen.

De daadwerkelijke uitreiking van deze toekenning zal plaatsvinden donderdagavond in de dan, tot restaurant omgetoverde feesttent, tijdens Preuv in de Tent”.

Zaterdag 25 augustus zal de Gondelvaart van Giethoorn weer varen, varen voor de 88 ste keer, en dit keer als erkend evenement, erkend als Immaterieel cultureel Erfgoed.

Comments are closed.