Gondelnieuws

De gondelvaartkoorts in Giethoorn is na twee lange jaren (af)wachten eindelijk weer uitgebroken: op zaterdag 27 augustus 2022 vindt de Gondelvaart Giethoorn plaats, na de twee zeer succesvolle gondelvaarten in Dwarsgracht en Belt-Schutsloot de laatste in onze regio.

We zijn er dan ook helemaal klaar voor: op verschillende locaties door het hele dorp, van stallen tot rietgedekte botenschuren, wordt de laatste hand gelegd aan de gondels die volgende week zaterdagavond door de dorpsgracht van Giethoorn varen.

Er is een vaste kern van gondelbouwers die met al hun ervaring zorgen voor het fundament van de gondelvaart. Deze bouwgroepen zijn niet stil blijven staan en hebben zich steeds verder gespecialiseerd in nieuwe (bouw)technieken en verlichting. Hierdoor is elke gondel weer uniek; stille sprookjesachtige taferelen en gondels met figuranten en veel spektakel wisselen elkaar af.

Daarnaast zijn we heel blij met het feit dat dit jaar maar liefst drie nieuwe bouwgroepen meedoen aan onze gondelvaart, waaronder de onlangs gefuseerde basisschool OBS De Punter. Dit is een belangrijk signaal; de gondelvaart leeft en is een belangrijke traditie die doorgegeven moet worden. In 2021 is de gondelvaart Giethoorn als onderdeel van de Corsokoepel dan ook toegevoegd op de Internationele Representatieve Lijst van Immaterieel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO.

We zijn ontzettend trots op de 90e editie van onze gondelvaart die heeft bewezen mee te kunnen gaan in alle veranderingen.

Wat blijft, is het unieke beeld van de gondels die in het donker pas echt tot leven komen; de weerspiegeling van de gracht zorgt voor een sprookjesachtig effect, waarbij de verlichting een grote rol speelt.

We hebben echter ook een uitgebreid en gevarieerd voorprogramma, zodat het publiek geen kans krijgt om zich te vervelen. Muziek staat centraal, maar ook de lollyboot en de vaartuigen van museumboerderij ’t Olde Maat Uus ontbreken niet. De traditionele welkomstpunter markeert de overgang tussen voorprogramma en de gondelvaart zelf.

De gondelvaart wordt voorafgegaan door een feestweek, waarin voor alle bewoners van Giethoorn van jong tot oud van alles is georganiseerd. Dinsdagavond is er een rondvaart voor de Gieterse senioren. Op de woensdagochtend zijn er spelletjes voor kinderen t/m 6 jaar rondom het thema Zomerse Kerst. Er wordt geknutseld, geschminkt, er is een springkussen en als alle spelletjes gedaan zijn, volgt er een lekkere beloning passend bij het thema.

’s Avonds vindt voor de eerste keer De Alleskunner van Giethoorn plaats. In onze feesttent op het parkeerterrein achter de Hylkemaweg zijn er allerlei leuke opdrachten (waarvoor je soms handig moet zijn, soms slim), waarbij elke keer één of meerdere kandidaten afvallen totdat de Echte Alleskunner overblijft. Na afloop is er muziek van dj Jeroen.

Donderdagavond staat in het teken van lekker eten en drinken; in onze tent is er een proeverij met een zeer gevarieerd aanbod: cocktails, barbecue, vegetarisch, Italiaans, ijs, desserts en nog veel meer lekkers!

Vrijdagochtend is voor de jeugd: bingo voor kinderen van 6 t/m 10 jaar en 11 t/m 16-jarigen spellen arrow-tag in het Kulturhus.

’s Avonds is The Best of Giethoorn Live. Voor de allerlaatste keer treden bijna alle artiesten die aan de vorige 4 edities hebben meegedaan nog één keer op onder begeleiding van Stella Vermeulen en haar band.

Op de zondag na de gondelvaart wordt de feestweek afgesloten met een kerkdienst rondom het thema: “Ie moeten vissen, a’j wat vangen willen”.

Comments are closed.