Gondelnieuws

Aan het eind van deze maand is het dan zover:

op 31 augustus vindt onze gondelvaart plaats.

Maar liefst drie nieuwe gondelbouwgroepen hebben zich aangemeld en op dit moment wordt er op verschillende locaties in Giethoorn druk gebouwd.

En daar zijn we trots op: elke gondel die straks in de gracht is te zien, is een eigen ontwerp!

Bij de jeugdgondels hebben we helaas afscheid moeten nemen van vaste deelnemers die jarenlang trouw hebben meegedaan. Gelukkig zijn ook hier twee nieuwe groepen met jonge kinderen, die de uitdaging zijn aangegaan om voor het eerst mee te doen aan de jeugdgondelvaart. Wat fijn dat niet alleen zij, maar ook hun ouders enthousiast zijn om onze traditie op deze manier in ere te houden.

Op een van de nieuwe doeken zijn Asterix en Obelix te bewonderen. Zij staan symbool voor onze gondelvaart. Elke liefhebber van dit stripverhaal kent de bekende beginregels waarin onder andere wordt verteld dat een kleine nederzetting moedig weerstand bleef bieden. Deze kleine nederzetting is taai en eigenzinnig; met elkaar blijven ze trouw aan hun eigen identiteit. De gondelvaart maakt deel uit van de Gieterse identiteit en wat zijn we dankbaar voor de mensen die hun eigen vrije tijd opofferen om ervoor te zorgen dat deze traditie blijft bestaan. Het is niet voor niets dat er een saamhorigheid is onder deze groep mensen. Zij denken mee, leren van elkaar en waarderen elkaar. De bouwersprijs die door de bouwers zelf wordt uitgereikt aan een van de deelnemende groepen is daar een prachtig voorbeeld van.

Op woensdag 28 augustus start het feestprogramma traditioneel met de Gieterse Kampioenschappen. De eerste teams hebben zich al aangemeld en het team van Kindereiland zal de wisselbeker van 2018 vol enthousiasme verdedigen. Publiek is meer dan welkom om de teams vanaf 19.00 uur aan te moedigen bij de spellen op het land, water en in de feesttent (start: terrein bij het Kulturhus aan het Eendrachtsplein).

Op donderdag 29 augustus is er voor de tweede maal een “Preuv-in-de-tent”: de feesttent verandert in een groot restaurant waarbij in verschillende kraampjes kleine gerechtjes worden verkocht. Een aantal enthousiaste deelnemers van vorig jaar zijn bereid om weer mee te werken, maar er zijn ook nieuwkomers. Dat heeft dit jaar tot een mix geleid die alleen maar in Giethoorn kan; er is letterlijk voor iedereen wat wils.

Natuurlijk is er ook live muziek: ROO zorgt voor de akoestische omlijsting met hun sixties-georiënteerde muziek.

Vrijdag 30 augustus staat allereerst in het teken van onze kinderen. Alle kinderen die in Giethoorn naar de basisschool gaan, nemen deel aan ons feestprogramma. ‘s Morgens is er een voorstelling voor de kinderen van groep 1 t/m 4 en ‘s middags zijn er workshops voor alle kinderen van de bovenbouw. Er is een zeer gevarieerd aanbod, waar ook weer een aantal Gieterse inwoners een bijdrage aan leveren. Hierbij een speciaal dank aan Colin en Janita Kist die een heftige periode hebben meegemaakt en zich geheel belangeloos inzetten met een tweetal workshops.

Ook de excursie naar de eendenkooi van de familie Smit door Jan-Marc Schreur willen we nog even noemen; wat is het mooi dat we onze kinderen de mogelijkheid kunnen bieden om kennis te maken met dit bijzondere erfgoed.

Voor alle oudere jongeren is er op vrijdag een rondvaart. De intekenlijsten hiervoor hangen o.a. in het Kulturhus in Giethoorn.

Tot slot is er ‘s avonds weer een prachtige editie van Giethoorn Live, onder begeleiding van Stella Vermeulen en haar 8-koppige band.

Achter de schermen wordt er hard gewerkt door alle Gieterse talenten. Er is een aantal deelnemers dat ervaring heeft met het optreden voor publiek en dat is te merken. Het optreden van Wilma Dijksma is alleen al reden genoeg om de vrijdagavond de feesttent te bezoeken. Nog mooier is het misschien wel om te zien hoe een deelnemer zonder enkele ervaring ineens de Gieterse Guus Meeuwis blijkt te zijn.

Mix dit met de stoerste brandweerman van Giethoorn, iets met “naar links en naar rechts” en dan is het plaatje van de vrijdagavond vrij compleet.

We hopen dat zaterdag 31 augustus iedereen weer fit genoeg is voor de gondelvaart. Dit jaar wel met een heel bijzondere samenwerking: voorafgaand aan de gondelvaart vindt in onze dorpsgracht het evenement “Swim to fight cancer” plaats. Deelnemers zwemmen over een gedeelte van het gondelvaartparcours om geld in te zamelen voor o.a. kankeronderzoek.

Na de zwemmers volgt ons zeer gevarieerd voorprogramma met medewerking van Museum Giethoorn ‘t Olde Maat Uus, een viertal dweilorkesten, de lollyboot en de welkomstboot die de eigenlijke gondelvaart aankondigt. Ook dit jaar heeft de gondelcommissie voor een spectaculaire slotact gezorgd die nog niet eerder ergens is vertoond.

Zondagmorgen eindigt ons programma met een gezamenlijke tentdienst van de beide kerken in Giethoorn. Voorganger is ds. Gerke van Hiele. Voor de kinderen is er een aangepast programma en Bloxy Music onder leiding van Barbara Lok zorgt voor de muzikale omlijsting.

Voor meer informatie en opgave: www.gondelvaartgiethoorn.nl.

Ook valt binnenkort ons informatiemagazine bij u in de bus. U kunt hier alles rustig nalezen.

Wij zien u heel graag bij een van onze vele activiteiten!

Comments are closed.