Gondelvaart Giethoorn eindigt in noodweer

Gondelvaart Giethoorn eindigt in noodweer

Zaterdag 27 augustus was de jaarlijkse gondelvaart in Giethoorn, met maar liefst 15 gondels en een voorprogramma vol toeters en blazers beloofde het een mooi spektakel te worden. Het mooie weer overdag zorgde voor veel toeristen die ook ''s avonds nog bleven hangen. Aan de gracht was het dus goed vol, iedereen zat helemaal klaar voor de versierde boten, tot het noodweer roet in het eten gooide. Halverwege de route moest de Gondelvaart worden gestopt.

Het is zonde, maar wegens de veiligheid was het gewoon verstandiger de Gondelvaart vervroegd te stoppen, licht voorzitter Arend Nijland toe. Het was een zware beslissing, maar wel de beste. Het is sneu voor de gondelbouwers die hier veel werk in hebben zitten, maar ook voor het publiek die zo lang aan de kant heeft zitten wachten. De laatste keer dat de Gondelvaart vervroegd stopte was 4 jaar geleden, ook toen zorgde een kort noodweer ervoor dat het bestuur deze beslissing moest nemen.

De kijkers helemaal in het zuiden van Giethoorn hadden geluk, zij konden alle gondels bekijken. Traditiegetrouw ging het Toet'n en Bloaz'n Festival voorop, de brassbands op de boten zorgden voor een vrolijke noot. Ook zij hadden hun best gedaan met verlichte instrumenten, swingende blazers en vrolijke kostuums. Vervolgens kwamen daar de jeugdgondels waar veel variatie in te zien was. Vrolijke kinderen die hele toneelstukken opvoeren, mooi gebouwde gondels en originele thema's. Maar liefst 6 jeugdgondels deden dit jaar mee.

De volwassen gondels zette de jury voor een moeilijke keus: Het is echt heel moeilijk dit jaar, er zitten zulke mooie gondels bij. Dit jaar is het niveau echt heel hoog. De bouwers hadden inderdaad flink hun best gedaan, kloppende technische aspecten, mooie verlichting en een goede afwerking. De jury moest ze dit jaar jureren nadat ze de gondels allemaal slechts 1 keer hadden gezien. Normaal gesproken krijgen ze de gondels twee keer te zien. Vanwege het noodweer kwamen de gondels geen tweede keer langs een jury. Dit maakte het extra moeilijk, maar toch hebben ze een keus kunnen maken. De mooi verlichte Draak van de Hylkemaweg werd de winnaar met 216 punten, 3 punten meer als de nummer 2: Ice Age the Gondel van de bouwgroep Last Minute. Bij de jeugdgondels viel Jagers en Boeren van bouwgroep De Kleine Piraties het beste in de smaak.

Comments are closed.