Foto’s Versier de straat

Versier de straat - Jaar 2020

Rondgang donderdag 27 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur

Allereerst willen we graag benadrukken dat het initiatief om de straten te gaan versieren tijdens de feestweek een bijzonder goede zet is, er zijn van de weeromstuit veel meer tuinen verlicht dan er ooit geweest zijn en joh wat een Gieterse vlaggen zijn er in omloop. Daarom willen we heel graag zeggen dit is een heel goed idee. Ook in de nieuwbouw in Noord waren straten versierd met vlaggen, zij hadden zich niet opgegeven en toch vinden we dat het genoemd moet worden, evenals een aantal tuinen in Noord die toch prachtig verlicht zijn.

De beoordeling hebben we gedaan bij daglicht en bij kunstlicht, dat we ook bij kunstlicht gekeken hebben kwam mede door de uitgebreidheid en lengte van het Binnenpad, het werd gewoon laat en achteraf is dat alleen maar beter, Giethoorn is mooi bij daglicht en bij kunstlicht.

· Binnenpad met Gieterse les verrassend mag je zeggen, veel Gieterse vlaggen, feeëriek verlicht en daar leent het pad met de gracht zich ook bijzonder voor natuurlijk. Fantastisch ook om dat prachtige dialect nog eens extra onder de aandacht te brengen, al zagen we volgens ons wel een paar foutjes in de les. De QR code maakt de oude ambachten, materialen en gebruiken toch weer eigentijds. Jammer dat het op een gegeven moment het te donker werd om QR codes aan de overkant van de gracht te scannen. Ook vonden we het spijtig dat er bij enkele huizen het object met de QR code prachtig in de verlichting stonden en de en dan niet de rommel er omheen even opruimen, een oranje waterpomp bijvoorbeeld verstoort dan het geheel, of een mooi melkbootie en die dan niet even zo laten zien dat ie er ook uitspringt. De trigger om alles te bekijken (en vooral ook ter controle of je zelf alles nog wel weet) is toch die QR code, de uitleg van de objecten en de vertalingen maken je dermate nieuwsgierig dat het je dwingt om het hele Binnenpad goed te bekijken. Alle waardering daarvoor.

· Zuiderpad (Vleerhoek of Fort) Hier was goed aandacht aan besteed, de nauwe toegang naar de kleine “nederzetting” was aangekleed met verlichting en je voelde je welkom door de versiering van linten met gedroogde Hortensia’s. De Gieterse vlag was goed vertegenwoordigd en de tuinen sfeervol verlicht. Boven de gracht was

een touw gespannen met foto’s van Gieterse huizen de exacte bedoeling daarvan ontging ons, misschien kwam dat ook wel omdat de storm een aantal foto’s had weggeblazen.

· De mr. Hoekstraweg Dit was naar ons idee een samenwerking met de ds. Ketstraat. Als je vanaf het Waterlanders pad komt (en dat kwamen wij) is er niet een doek wat aangeeft wat de buurt voorstelt, daarom noemde ik deze buurt bij binnenkomst direct de “schilderswijk” achteraf was het dus “fleur, bloemen”. De deelname hier was erg hoog, eigenlijk deed, zo leek het in ieder geval, ieder huis hier mee en bijna overal hing de Gieterse vlag. We kunnen alleen maar zeggen dat er erg veel aandacht was besteed aan het geheel, de schilderijen prachtig gemaakt, de tubes de verf/schilders-paletten de verse bloemen kortom goed gedaan. De betrokkenheid van buren onderling bleek ook, voorbeeld hiervan is dat van één van de huizen aan de ds. Ketstraat een vlaggenstokhouder onder de kracht van de storm was bezweken. De buurman was er snel bij om er voor te zorgen dat er een nieuwe houder geplaatst werd, “Ze vertellen ook nooit wanneer de jury komt kijken” zo sprak hij “en dan moeten ze wel allemaal hangen”. Hij moest het toen eens weten.

· Ds. Ketstraat na de brug of voor de brug als je vanaf het feestterrein komt. We vroegen ons af of deze zich ook opgegeven hadden. Hier waren slechts een paar tuinen in de verlichting gezet, wel hingen ook hier weer Gieterse vlaggen. Wat ons ook opviel bij één woning was dat daar heel mooi het logo van de Vereniging in de verlichting stond. Hoe komen ze er aan?

· De Hylkemaweg Werkelijk iedereen had hier de vlag uit en ze laten zien er trots op te zijn dat zij al heel lang gondelbouwen, de oudste foto van een gondel van de Hylkemaweg dateerde van 1985 als ik het mij goed herinner. Leuk die foto’s verder niet heel veel opvallends in de straat qua versiering. Toch is het leuk om die foto’s van jaren geleden even terug te zien en als je ’s avonds daarnaar staat te kijken blijkt ook dat ze trots zijn op hun jarenlange deelname, ze vertellen er namelijk graag over.

Ik hoop dat na deze uitleg duidelijk is dat de uiteindelijke winnaar voor ons de combinatie Hoekstraweg/Ds. Ketstraat is.