Zaterdag 26 augustus vindt alweer de 91e editie plaats van de traditionele gondelvaart in Giethoorn.

Zaterdag 26 augustus vindt alweer de 91e editie plaats van de traditionele gondelvaart in Giethoorn; na Dwarsgracht en Belt-Schutsloot de hekkesluiter in de Kop van Overijssel. In dit rijtje is de Gieterse Gondelvaart uniek; de vele bruggen in het ruim 3 kilometer lange parcours door de dorpsgracht noodzaken de bouwers creatief om te gaan met de hoogte van hun gondels. Nieuwe technieken, prachtige verlichting en enthousiaste figuranten zorgen voor verwondering en vermaak voor het publiek langs de gracht.

Bouwersgroep De Waterlanders verdedigt hun titel van 2022, het jaar dat er na twee coronajaren eindelijk weer een gondelvaart gehouden kon worden. Met hun gondel “Fiesta Con Corona” wisten zij deze periode op een feestelijke manier af te sluiten.

Voorafgaand aan de gondelvaart is er volop vertier in het dorp zelf en in de gracht.

Op diverse locaties is er live muziek en voor de gondelvaart zorgt een afwisselend en muzikaal voorprogramma alvast voor een gezellige sfeer. Inmiddels vast onderdeel hierbij is het Toet’n en Bloaz’n festival, waarbij dweilorkesten onderling strijden wie het publiek het beste kan entertainen.

De gondelvaart is het hoogtepunt van de feestweek, die op dinsdagavond start met een rondvaart voor Gietersen van 55 jaar en ouder. De jongste kinderen zijn de volgende ochtend aan de beurt; op woensdag zijn er ’s morgens spelletjes rondom het thema brandweer en politie in en om de feesttent.

’s Avonds vormt dezelfde tent de arena voor de tweede editie van de Alleskunner van Giethoorn. Vorig jaar een groot succes, waarbij op de vooravond van de warmste dag van augustus Robert Bosma er vandoor ging met de felbegeerde titel.

Op donderdagavond spelen Gieterse sterren de hoofdrol op het podium en wordt de avond afgesloten met muziek van Willem Spans.

Vrijdagmorgen zijn er activiteiten voor de oudere jeugd; voor kinderen van 6 tot 10 jaar staan o.a. de brandweer en de reddingsbrigade paraat om hen een leuke ochtend te bezorgen en de jeugd van 10 tot 16 jaar kan deelnemen aan Archery Tag in het Kulturhus; een kruising tussen paintball en trefbal, maar dan met pijl en boog.

’s Avonds is er een foute party met de coverband Karambam en speciale gast René Karst.

Zaterdagavond is het traditionele gondelbal; coverband Super Sundays treedt direct na de gondelvaart op in de feesttent, waar om 01.00 uur de prijsuitreiking plaatsvindt.

De volgende ochtend vormt de gezamenlijke kerkdienst een mooie afsluiting van de feestweek en keert de relatieve rust weer terug in Giethoorn.

We hopen iedereen te zien op de laatste zaterdag van augustus!

Comments are closed.